MATERIALEN
Specialist in het bewerken van verschillende materiaalsoorten. Wij werken uitsluitend met hoogwaardige materialen.
zwatec,almelo,specialist,bewerken,verschillende,metaalsoorten,materiaalsoorten,hoogwaardige materialen,hoogwaardige,materialen
22267
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22267,stockholm-core-1.0.8,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,header_top_hide_on_mobile,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Titel Afbeelding

MATERIALEN

SPECIALIST IN HET BEWERKEN VAN VERSCHILLENDE MATERIAALSOORTEN.

WIJ WERKEN UITSLUITEND MET HOOGWAARDIGE MATERIALEN.

EEN GREEP UIT ONZE MATERIALEN

RVS ROESTVRIJSTAAL

Roestvrij (roestvast) staal, ook RVS of inox genoemd, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. Verder zijn in veel soorten roestvast staal ook de elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium aanwezig.

De benaming roestvrij is algemeen ingeburgerd, maar wordt in de metaalwereld liever niet gebruikt. Wij spreken dan ook over roestvast staal, RVS kan namelijk wel roesten.

De oxidehuid van een roestvast materiaal sluit het onderliggende materiaal goed af, waardoor in bepaalde gevallen geen verdere roestvorming zal plaatsvinden of deze roestvorming vertraagd wordt. In de praktijk zijn er twee gevallen waarbij RVS toch kan roesten: bij de aanwezigheid van chlorides of bij de verontreiniging van het materiaal door ‘gewoon’ staal dat wel roest. Dit roesten kan vermeden worden door een correct type RVS te kiezen (geen 304 bij aanwezigheid van halogenen) en het materiaal te behandelen waarbij alle mogelijke verontreinigingen worden verwijderd. Dit is het zogenaamde beitsen, waarbij langs chemische weg alle verontreinigingen worden opgelost en verwijderd.

ALUMINIUM

Aluminium is licht (slechts een 3e van het gewicht van staal of brons), en met 4% koper, 1% magnesium, 1% mangaan en 0,5% silicium even slijtvast en bestendig tegen corrosie, behalve spanningscorrosie. Aluminium corrodeert wel als het in aanraking komt met zuurstof, maar de oxidehuid die hierbij gevormd wordt, is egaal en gesloten, zodat het onderliggende materiaal niet meer verder kan corroderen.

Aluminium vonkt niet, en het laat zich relatief gemakkelijk vormen. Aluminium is daarmee het constructiemateriaal bij uitstek. Het metaal kan door lasersnijden bewerkt worden, maar wordt vaak ook in de gewenste vorm gegoten.

Aluminium heeft veel voordelen:

 • Duurzaam;
 • Licht van gewicht maar zeer sterk;
 • Brandveilig;
 • Makkelijk te recyclen;
 • Goed bewerkbaar;
 • Onderhoudsvriendelijk.

MESSING

Messing is een legering van koper (55-70%) en zink (45-30%).

Messing is een waardevol materiaal, vanwege zijn hardheid en goede zelf smerende eigenschappen.

Er bestaan drie types messing:

 • Alfamessing, met minder dan 40% zink, is flexibel en kan koud gesmeed worden;
 • Bètamessing, met meer zink naar verhouding, kan alleen heet gesmeed worden. Dit type messing is harder en sterker;
 • Wit messing, met meer dan 45% zink, is te bros om algemeen bruikbaar te zijn.

KOPER

Koper is een prachtig metaal, dat naast goud het enige gekleurde metaal is. Het heeft een mooie warme gloed.

Omdat koper buigzaam is, eenvoudig te vervormen is en een zeer groot geleidingsvermogen heeft voor elektriciteit en warmte, wordt het op grote schaal in de industrie gebruikt. Ook legeringen met koper, zoals messingen brons, worden veelvuldig gebruikt.

Koper is gemakkelijk te bewerken. Het kan geslagen en gevormd worden tot ingewikkelde figuren zonder te scheuren. Het kan zelfs gesponnen worden tot draden zo dun als een mensenhaar. Is het te hard geworden door het beslaan, dan is verhitten voldoende om het weer zacht te maken. Als je ijzer slijpt zie je vonken. Bij koper niet.

Door omsmelten is het steeds weer opnieuw te gebruiken. In zijn pure vorm is koper zacht.

STAAL

Staal is een legering bestaande uit ijzer en koolstof. De term staal wordt met name gebruikt voor ijzerlegeringen met een zodanig beperkt koolstofgehalte (typisch minder dan 1,9%) of gehalte aan toevoegingen als chroom, dat ze warm vervormd kunnen worden. Hierin onderscheidt staal zich van bijvoorbeeld gietijzer, dat een hoger koolstofgehalte heeft.

Er zijn veel verschillende legeringen met deze twee elementen, meestal ook met andere bestanddelen, er bestaan dus ook zeer veel soorten staal. Door de grote keuze en zijn goede bewerkbaarheid is het een veel gebruikt constructiemateriaal. De koolstof wordt gebruikt om een hoge treksterkte en hardheid te verkrijgen.

Wereldwijd wordt er jaarlijks ongeveer 1600 miljoen ton staal geproduceerd.

KUNTSTOF

Kunststof is materiaal dat is opgebouwd uit zeer grote moleculen, die ontstaan door synthese (een reactie waardoor er een nieuwe stof ontstaat) vanuit natuurlijke grondstoffen. De grondstoffen van de ‘plastic-chemie’ zijn koolwaterstoffen, afkomstig uit de olieraffinage. Deze grondstoffen gaan tijdens de chemische synthese covalente of ionaire bindingen aan en vormen zo amorfe of kristallijne stoffen.

Er zijn drie soorten kunststoffen:

 • Thermoplasten
  Synthetische polymeren gevormd uit lineair geschakelde monomeren; 92% van alle geproduceerde plastics zijn thermoplasten. Het betreft materialen die door blootstelling aan druk en/of warmte vloeibaar worden gemaakt en vervolgens in een gietvorm worden geperst. Thermoplasten kunnen meerdere malen gerecycled worden;
 • Thermoharders;
 • Elastomeren.

Twee laatstgenoemde materialen kunnen slechts eenmalig tot product worden verwerkt. Opnieuw verhitten leidt tot ontbinding.

Soms worden kunststoffen versterkt, bijvoorbeeld met glasvezel, of met kunststofvezels zoals kevlar, twaron en dyneema.

PROJECTEN

Onderdelen en constructies

In projecten

Onderdelen Airbus A38O

In divers

C.E.R.N. project

In divers

Megaliner Barrel Test

In projecten
copyright Zwatec

Draaiwerkprojecten

In divers

MEER INFORMATIE?

Heeft u vragen of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

NAAR CONTACT